top of page

Benvingut

         Joan de Ribera va ser un bisbe plenament identificat amb l'ideal de la reforma de l'Església tal com va prendre cos en el Concili de Trento. Va nàixer a Sevilla en 1532: va estudiar Humanitats i Teologia en la Universitat de Salamanca; en 1562 va ser nomenat bisbe de Badajoz; Patriarca d'Antioquia en 1568 i poc després Arquebisbe de València. En 1583 va fundar el Reial Col·legi-Seminari de Corpus Christi, i en 1604 el va inaugurar solemnement amb l'assistència del rei Felipe III. Va morir el 6 de gener de 1611, després de 42 anys de fecund pontificat en aquestes terres. A més d'humanista i teòleg, va ser un home de gran inquietud i curiositat intel·lectuals, de fina i amable espiritualitat i d'exquisida sensibilitat estètica. Però sobretot, va ser un arquebisbe sant.


        Després de la seua mort el Col·legi ha eternitzat la pietat i cultura de Joan de Ribera; i també manté viva la seua caritat pastoral fins al nostre dies. Va ser el seu instrument de reforma de l'Església; i ho va ser -i segueix sent- per l'exemple d'una litúrgia cuidada, alhora austera i solemne, de la seua Capella, i mitjançant la formació de sacerdots cultes i de vida virtuosa. Aquest Col·legi és potser una de les poques institucions que, després de quatre segles, segueix exercint la funció per a la qual va ser fundat; i d'açò ens sentim tots sanament orgullosos.


        Però amb el temps, a l'exemplaritat de la litúrgia i a la formació de sacerdots, s'ha afegit una nova funció: la del servei a la cultura. Des de fa molts anys el Col·legi ha posat a la disposició dels valencians i dels estudiosos i investigadors nacionals i estrangers, sempre en la mesura de les seues modestes possibilitats, les seues obres d'art, les seues Biblioteques i Arxius, algun d'ells -com el de Protocols Notarials, o el de Música o el de Gregori Maians-, imprescindibles per a conèixer la història social, política, religiosa i artística de València. I és la seua voluntat anar millorant aquest servei fins a on li siga possible.


        Esperem que els qui visiten el Col·legi troben en ell tot l'amaniment elogiat per moltes persones. Que la nostra labor actual siga el nostre humil homenatge a aquell gran home i sant que va ser Joan de Ribera.

 

 

Juan José Garrido Zaragozá

Rector del Reial Col·legi Seminari de Corpus Christi

bottom of page