Benvingut

         Joan de Ribera va ser un bisbe plenament identificat amb l'ideal de la reforma de l'Església tal com va prendre cos en el Concili de Trento. Va nàixer a Sevilla en 1532: va estudiar Humanitats i Teologia en la Universitat de Salamanca; en 1562 va ser nomenat bisbe de Badajoz; Patriarca d'Antioquia en 1568 i poc després Arquebisbe de València. En 1583 va fundar el Reial Col·legi-Seminari de Corpus Christi, i en 1604 el va inaugurar solemnement amb l'assistència del rei Felipe III. Va morir el 6 de gener de 1611, després de 42 anys de fecund pontificat en aquestes terres. A més d'humanista i teòleg, va ser un home de gran inquietud i curiositat intel·lectuals, de fina i amable espiritualitat i d'exquisida sensibilitat estètica. Però sobretot, va ser un arquebisbe sant.


        Després de la seua mort el Col·legi ha eternitzat la pietat i cultura de Joan de Ribera; i també manté viva la seua caritat pastoral fins al nostre dies. Va ser el seu instrument de reforma de l'Església; i ho va ser -i segueix sent- per l'exemple d'una litúrgia cuidada, alhora austera i solemne, de la seua Capella, i mitjançant la formació de sacerdots cultes i de vida virtuosa. Aquest Col·legi és potser una de les poques institucions que, després de quatre segles, segueix exercint la funció per a la qual va ser fundat; i d'açò ens sentim tots sanament orgullosos.


        Però amb el temps, a l'exemplaritat de la litúrgia i a la formació de sacerdots, s'ha afegit una nova funció: la del servei a la cultura. Des de fa molts anys el Col·legi ha posat a la disposició dels valencians i dels estudiosos i investigadors nacionals i estrangers, sempre en la mesura de les seues modestes possibilitats, les seues obres d'art, les seues Biblioteques i Arxius, algun d'ells -com el de Protocols Notarials, o el de Música o el de Gregori Maians-, imprescindibles per a conèixer la història social, política, religiosa i artística de València. I és la seua voluntat anar millorant aquest servei fins a on li siga possible.


        Esperem que els qui visiten el Col·legi troben en ell tot l'amaniment elogiat per moltes persones. Que la nostra labor actual siga el nostre humil homenatge a aquell gran home i sant que va ser Joan de Ribera.

 

 

Juan José Garrido Zaragozá

Rector del Reial Col·legi Seminari de Corpus Christi